Algemene voorwaarden
Artikel 1
De rijschool moet zich aan de volgende afspraken houden:
a. Je krijgt les van een rij-instructeur die aan de eisen voldoet van de Wet Rijonderricht Motorvoertuigen (WRM). Zo heeft hij of zij onder andere een geldige instructiepas.
b. Je krijgt zoveel mogelijk les van dezelfde instructeur. Bij wijze van uitzondering kan het voorkomen dat je van een andere instructeur les krijgt.
c. Je examen moet binnen twee weken nadat je dat aangevraagd en betaald hebt, door de rijschool bij het CBR zijn aangevraagd.
d. Je legt het rijexamen af met de auto waarin jij rijles hebt gehad. In uitzonderlijke situaties kan het gebeuren dat je het examen doet in een andere auto van een eenzelfde of gelijkwaardig type.
e. De rijles moet volledig als zodanig worden benut. De instructeur mag niet in jouw lestijd bij de supermarkt boodschappen doen, koffiepauze houden of andere zaken die niets met de rijles te maken hebben.
f. De rijschool heeft voor het geval er iets gebeurt waarvoor zij ten opzichte van jou aansprakelijk zijn een goede bedrijfsverzekering afgesloten.
g. Alle rijlessen worden door de instructeur bijgehouden in de PlanGo app.
Artikel 2
Ook jij moet je aan enkele afspraken houden:
a. Zorg ervoor dat je tijdig en op de afgesproken plaats voor de rijles klaar staat. Ben je iets te laat, wees er dan gerust op dat je instructeur altijd 10 minuten op de afgesproken plaats zal wachten. Ben je er dan nog niet, dan heeft de rijschool het recht om je die rijles in rekening te brengen.
b. Je mag een rijles afzeggen of verschuiven. Doe dit zo vroeg mogelijk, want als je binnen 2 werkdagen van de afgesproken tijd een rijles afzegt of verandert, heeft de rijschool het recht je deze les toch te laten betalen. Zaterdagen, zondagen en erkende feestdagen worden niet meegerekend! Dit geldt ook bij ziekte of het niet (tijdig) rijden van het Openbaar Vervoer.
c. Afzeggen en verschuiven kan alleen tijdens kantooruren. Dit kan zowel persoonlijk op het kantoor van de rijschool of telefonisch. Afzeggen per e-mail of WhatsApp is niet toegestaan.
d. De instructeur is vakkundig op het gebied van lesgeven. Luister dan ook goed naar hem of haar en volg alle gegeven aanwijzingen goed op.
e. Bij een tussentijdse toets en bij het theorie- en praktijkexamen moet je een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen.
Artikel 3
Over de betaling van de lessen en examens gelden ook regels:
a. De rijschool mag een vergoeding van je vragen voor administratiekosten en andere kosten die gemaakt worden om jouw inschrijving in orde te maken.
b. Het is gebruikelijk dat je per praktijk- of theorieles een contant bedrag voldoet en dat je bij het ontvangen van theorieboeken en ander materiaal hiervoor betaalt. Je mag ook schriftelijk met je rijschool afspreken om op andere wijze te betalen, bijvoorbeeld per overboeking of automatische incasso.
c. Komt het voor dat je niet tijdig betaalt, dan hanteert de rijschool de volgende procedure:
1. Indien er een achterstand in de betaling ontstaat, ontvang je 5 dagen na de achterstand c.q. na 2 lessen nadat de achterstand was opgetreden een factuur.
2. De rijschool heeft het recht het bedrag van de achterstand te verhogen met een minimum van € 25 administratiekosten. Bovendien mag de rijschool rente gaan vragen over het verschuldigde bedrag nadat er 14 dagen zijn verstreken van de factuurdatum. Deze rente bedraagt de wettelijke rente vermeerderd met 2% op jaarbasis.
3. De hele rijopleiding dient te zijn voldaan voor het praktijkexamen wordt afgenomen. Bij betalingsachterstanden zal een reeds ingepland examen worden geannuleerd. Er vindt geen restitutie plaats en de betalingsverplichting blijft.
4. Bij betalingsachterstanden kan de rijschool besluiten de rijopleiding te staken. De betalingsverplichting blijft.
5. Bij het kiezen van een pakket, ga je een overeenkomst aan voor het hele pakket. Overgebleven rijlessen worden terugbetaald, mits de hele rijopleiding bij onze rijschool heeft plaatsgehad.
6. Volg met regelmaat rijlessen. Wanneer je drie maanden geen rijles hebt gevolgd, kan je geen aanspraak meer maken op het pakket. Je nog openstaande lessen en/of examens komen te vervallen. Er vindt geen restitutie plaats.
Artikel 4
Het praktijkexamen:
a. Het examen kan alleen worden aangevraagd als je de hele opleiding bij deze rijschool hebt gevolgd en/of met toestemming van de rijinstructeur.
b. We gaan er van uit dat je bij de examenaanvraag samen met je instructeur alle benodigde papieren hebt ondertekend en ingeleverd en dat je de rijopleiding hebt betaald.
c. Stel dat jouw examen niet doorgaat, dan geldt het volgende:
1. Als je niet of te laat op het examen verschijnt vanwege oorzaken die aan je toegerekend kunnen worden, dan moet je het nieuwe examen betalen. Bijvoorbeeld als jouw examen niet kan doorgaan omdat je met vakantie bent of geen vrij hebt kunnen krijgen bij je werkgever, tenzij je dit tijdig hebt aangegeven bij de rijschool.
2. Ook als jouw examen niet doorgaat omdat je niet de juiste, geldige documenten kon tonen (zoals het theoriecertificaat of het identiteitsbewijs), moet je de kosten van een nieuw examen zelf dragen.
3. Indien het examen niet doorgaat wegens slecht weer, bijvoorbeeld ijzel of sneeuw, dan wordt er een nieuwe afspraak gemaakt. De rijschool heeft dan wel het recht om jou de kosten van één rijles te berekenen.
4. Op het theorie- en praktijkexamen zijn tevens de Algemene voorwaarden van het CBR van toepassing.
Artikel 5
Stoppen met lessen:
d. Bij beëindiging van een pakketopleiding vindt er geen restitutie plaats. Je bent dus verplicht het gehele pakket te betalen.
e. De rijschool kan besluiten de rijopleiding te staken. Dit kan alleen als de rijschool hiervoor een ernstige reden heeft, zodanig dat redelijkerwijs niet kan worden verwacht dat er wordt doorgegaan met lesgeven. Deze reden zal de rijschool duidelijk aan jou moeten communiceren. Bijvoorbeeld als je onder invloed bent van alcohol of drugs. Ook agressief gedrag is een reden om de opleiding te beëindigen. Dit verandert niets aan je betalingsplicht.
f. Wanneer je langer dan drie maanden geen rijles hebt gevolgd, kan je geen aanspraak meer maken op het rijlespakket.
Artikel 6
Geschillen:
a. Op deze Algemene Voorwaarden is uitsluitend het Nederlandse recht van toepassing.
b. Bij administratieve geschillen is de administratie van de rijschool doorslaggevend.
Artikel 7
Vrijwaring, een vreemd woord, maar toch heel belangrijk:
a. Stel dat je tijdens de rijles of het examen een bekeuring krijgt of schade veroorzaakt aan de auto van een andere weggebruiker of aan de lesauto. Dan gelden de volgende afspraken:
1. De rijschoolhouder kan je in de regel niet aansprakelijk stellen voor boetes of schade. Hij draagt zelf het risico.
2. Als je je in de auto zodanig opzettelijk misdraagt dat er ondanks ingrijpen van je instructeur een aanrijding plaatsvindt, dan kan je aansprakelijk worden gesteld.
3. Het is ten zeerste verboden om tijdens de rijles onder invloed van alcohol en andere middelen die je rijvaardigheid kunnen beïnvloeden, te zijn. Als na een aanrijding blijkt, dat je onder invloed was, word je aansprakelijk gesteld.
4. Het is verboden om medicijnen te nemen waardoor tijdens je rijles de rijvaardigheid beïnvloed wordt. Dit staat overigens duidelijk op de verpakking. Ook dan word je bij een aanrijding aansprakelijk worden gesteld. Neem daarom altijd contact op met de rijschool als je dergelijke medicijnen moet gebruiken.
5. De rijschool zal je vragen of je ontzegging van de rijbevoegdheid hebt. Die kan je bijvoorbeeld krijgen als je voor de rechter bent gedaagd omdat je dronken op de (brom)fiets reed. Je mag dan ook geen lesauto besturen. Als je dan niet de waarheid hebt verteld en je neemt toch rijlessen, dan ben jij aansprakelijk voor eventuele (financiële) gevolgen zoals boetes of schades.
Artikel 8
Aanvullende afspraken:
a. De rijschool mag aanvullende afspraken met je maken. Die zullen dan schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een e-mail.
b. Bij het volgen van een rijopleiding ga je ermee akkoord dat deze Algemene Voorwaarden altijd boven eventuele mondelinge afspraken gaan.
Hoogeveen, 2005